Cserkészbálok Buenos Aires-ben

Egy tovább élő hagyomány A Cserkészbál kezdettől fogva az argentín magyar közösség egyik legfontosabb és legvártabb rendezvénye.

Az első Cserkészbált egy belvárosi olasz egyesületben tartották (Asociación Italiana de Mutualidad e Instrucción) 1958. október 31-én szervezték, a cserkészmunka támogatására és az Argentínában élő magyarok mozgósítására, megemlékezve a Magyarországon elterjedt bálokról.

Az elsőbálosok bemutatása az éjszaka egyik legfontosabb pillanata. Az elmúlt 50 évben közel 450 harmadik generációs lány öltözött fehérbe, az első keringőjükre várva. A bálon különböző palotástáncok is zajlanak, amelyeket az előző években bemutatott elsőbálosok és partnereik táncolnak. Az éjszaka fénypontja a tábortüz, ahol a tüzet gyertyák alkotják cserkészliliom formában, és magyar népdalokat énekelünk.

61. Cserkészbál 2019

60. Cserkészbál 2018

59. Cserkészbál 2017

58. Cserkészbál 2016

57. Cserkészbál 2015

56. Cserkészbál 2014

60. Cserkészbál Buenos Aires-ben

A Buenos Aires-i cserkészek hatvanadik alkalommal rendezték meg az éves báljukat, mely rendezvény alapvető célja a tevékenységük támogatása, ami az argentínai magyarság fennmaradása szempontjából rendkívül fontos. A Hungária Klub adott otthont 2018. október 27-én a nagyszabású 60. Cserkészbálnak, amelyre több, mint kétszázan ellátogattak. A rendezvényre régi magyar úri viseletben: díszmagyarban és bocskaiban érkezett a vendégsereg egy része, melyet sokan saját kezűleg készítettek el, és generációról generációra száll. (...)

Erőteljes nyitányként a díszmagyarba öltözöttek bevonulására került sor, majd mint minden évben, immáron hatvanadik alkalommal eltáncolták ugyanazt a palotást, amit még 60 éve Sáfrány Györgyi tanított az akkori fiataloknak. Benedek Zsuzsi konferálta fel ezután az idei elsőbálozó lányokat, akik gyönyörű hófehér ruhában levonultak a színpad takarásából (...)

Éjfél után az erdélyi úri tánc, a fejedelmi vette kezdetét, amelyben a fiatal felnőttek szerepeltek. A palotáshoz hasonlóan, ez a koreográfia is megszületett már az első bál előtt, így nagy hagyománya van, kevés olyan tagja van a magyar közösségnek, aki nem táncolta legalább egyszer. A fenséges bemutató után táncház következett, ahol a helyi néptáncosokból álló zenekar muzsikája a kitartó résztvevőket egy hangulatos körtáncba csábította.

Az este zárásaként a cserkészliliom formájában letett gyertyák, mint tábortűz köré gyűltünk mindannyian, és népdalokat énekeltünk. (...) A jelenleg aktív, és mindenkori cserkészek visszaidézhették a cserkésztáborok hangulatát, ahol a tűz mellett a magyar népdalokat énekelve összetartó közösséggé formálódtak. Nagy Éva Lívia, 2019, a Körösi Csoma Program ösztöndíjasa

Cserkeszbalok_1958_2019.xls

1958-1970

1971-1982

1983-1999

2000-2007

55. Cserkészbál 2013

54. Cserkészbál 2012

53. Cserkészbál 2011

52. Cserkészbál 2010

51. Cserkészbál 2009

50. Cserkészbál 2008

2008-2013

2014-2019

50. Cserkészbál Buenos Airesben, 2008

Az Argentínai Magyar Cserkészcsapatok 50. Cserkészbáljukat rendezték meg 2008. augusztus 30-án a Palacio San Miguel díszes termeiben. A nívós és hagyományokban dús műsor felejthetetlen emlékként marad meg annak a 870 személynek, akiknek alkalma volt jelen lenni ezen a kiváló eseményen. Résztvettek vendégek Egyesült Államokból, Németországból, Venezuelából, Brazilból, Uruguayból, Méxikóból és Peruból.

A megnyitáskor ünnepélyesen vonult be kilenc díszmagyarba és bocskaiba öltözött fiatal pár, akik az Ars Hungarica kamarazenekar és a magyarországi Herencsár Viktória cimbalomművésznő kíséretében a Palotást táncolták, annak tudatában, hogy ezzel őseik hagyományait tisztelik. Tizenhét szebbnél szebb elsőbálos kislány került bemutatásra, majd édesapjukkal keringőztek. Élő előadásos zene és operettáriák kíséretében szolgálták fel a finom vacsorát és a kiváló magyar tortákat.

A különböző hagyományos magyar táncok közt szerepelt az Erdélyi Fejedelmi tánc, a csárdás és a táncház, amiben mindenki kivette a részét. Az ifjúság és a kevésbé fiatalok szórakoztatására remek tánczenét nyújtott a DJ, modern hangulatot biztosítván az estélynek.

Az est záróünnepe volt a tábortűz, mikor is a cserkészliliom formájában kirakott égő gyertyák mellett elhelyezkedők jellegzetes tábortűzi nótákkal emlékeztek meg cserkész mivoltukról, és búcsúztak egymástól.

Egy hagyományokra emlékeztető este volt - amely továbbra is él…