Ii rákoczi ferenc CSERKÉSZHÁZ

2021, képek a felújításról, beruházásról. A Magyar Katolikus Diaszpóra támogatása által vásárolt eszközök bemutatása.

partnereink:

BK Aberturas

Fulgurat

LYV Hierro

M-Elek Electricidad

Hungarikum

HJ Diseño

2021, képek a cserkészház felújításáról.

RÁKÓCZI FERENC CSERKÉSZOTTHON

“Még sokat kell küzdenünk, amíg a telekből otthon lesz. A legnehezebben már azonban túl vagyunk, talaj van a talpunk alatt.” – Ezt írták 1965-ben a Buenos Aires-i cserkészek amikor is Fenntartó testületük jogilag is elismerést nyert mint az EMESE Kultúr Egyesület. Az alapítás óta sok év eltelt s közben bebizonyosodott, hogy argentín cserkésztestvéreinknek nem csak, hogy talaj van a talpuk alatt hanem már tető is a fejük felett. 1976 október 9-én a cserkészcsapatok beköltözhettek az új cserkészotthonba.

De mondjuk el röviden hogyan is történt ez az új honfoglalás…

Leánycserkészek kezdték a tervet szőni, de szükséges volt hozzá a férfikéz is. Így érték el, hogy 1974 közepére amikor Buenos Aires északi vidékén működő cserkészcsapatok elhatározták, hogy az EMESE eddigi gyűjtött vagyonát, csapatonként 5-5 millió régi argentín pesoval meggyarapítva, közös erőfeszítéssel megépítik a cserkészházat.

1975 május elsején gyűltek össze, cserkészek és szülők egyaránt, a Hungária által 50 évre ingyen átengedett telken az első kapavágásra illetve ásónyomra. 1975 november 15-én már a földszint tető alá kerülését ünnepelhették egy nagy “asadóval.” 1976 május 15-én szintén ebéd keretében ünnepelték a bokréta ünnepet. A II. Rákóczi Ferenc cserkészházat október 9-én szentelték fel ökumenikus istentisztelet keretében. A cserkészház nemcsak a csapatoknak ad otthont négy nagy szobával és raktárral; hanem a csapatparancsnokoknak és az EMESE vezetőségének közös szobája is van; továbbá a regösöknek raktárt és a Zrinyi Ifjúsági Körnek is összejöveteli helységet biztosít.

Az argentín cserkészeink nagy álma ezzel megvalósult, saját cserkészotthonuk lett. Ennek az álomnak a megvalósításában számtalan cserkész , szülő és pártfogó segített. Nevüket örökre őrizni fogja a ház.
https://kmcssz.org/site/tortenetunk/

A II Rákoczi Ferenc Cserkészház építkezése https://kmcssz.org/site/tortenetunk/