cserkészTáborok 1953-tól

utolsó JUBILEUMI TÁBOROK DÉL-AMERIKÁBAN:

2016 San Clemente,
C
órdoba - Argentína
fotók itt, meg itt és itt

2011 Brazília

fotók itt

Az első JUBILEUMI TÁBOROK DÉL-AMERIKÁBAN:

(1. rész) 2005. NOVEMBER Zólyomi Kati - (2. rész) 2005. DECEMBER Zólyomi Kati (…) minden egyes JUBI-nak megvoltak a különlegességei, mindegyik más volt, mint az előzök, és egyiket sem könnyű elfelejteni. (…)

BRAZÍLIA – 1971 Ez volt az én nemzedékem első ilyen “tömeg”-cserkésztábora. Felmér-hetetlen élmény volt, annyira, hogy sokszor még emlegetjük! Most, hogy én is nézem ezeket a képeket, elgondolkozom azon, hogy vajon hol lehetnek mind azok a cserkésztestvérek, akikkel soha többet nem találkozhattam?

MARTÍN GARCÍA SZIGET – 1976 Ha valódi “vadregényes helyet” keresnél táborozásra, akkor ezt választanád! A La Plata folyó kellős közepén, dzsungelhez hasonló növényzettel, madarakkal, nedvességgel, izgalmas cikázó ösvényekkel a dús erdő sűrűjében! Habár a meleg és a szúnyogok enyhén zavarók voltak, és egy iszonyatos vihar megbolygatta a táborozók rutinját, mégis, kifejezetten jó volt!

BRAZÍLIA – 1981 Az odautazás a mesebeli Iguazú-i vízesésekkel ajándékozott meg! A tábor alatt is a vörös föld pecsétet nyomtatott-vésett minden egyes ruhadarabunkra... Mennyi jó baráttal találkoztunk megint! Megismerkedhettünk Rio de Janeiro teljes, csodálatos szépségével! Ezen a JUBI-n kezdődött több életre szóló barátság, és néhányból házasság is lett!

LAGO STEFFEN – 1984 Az első “vegyes házaspárok” csoportja gyermekei az argentin magyar cserkészetben! Régen történt már az, amikor még a buenosi magyar cserkészközösség nem látta a később bekövetkező veszélyt. A felfogás zseniális volt, és mégsem volt még életképes. Annyira “modern” és tágasnak tűnt, hogy nem volt felfogható fontossága. Mégis, a több éven át kitartó munka csúcspontja a Steffen-i tó JUBI tábora volt, ahol a “tanuló csoport”, saját altáborával, része lehetett a fantasztikus eseménynek! Habár nagyon fájt a szívnek a terv bukása, hála a Jóistennek benne lehettünk, élvezhettük is, tanulhattunk belőle! A sok altábor a tó partja körül, Argentína egyik legszebb hegyes vidékén, úgy feküdt, mint a manók házikói egy mesében. A narancssárga duplatetők kis színfoltok voltak a dús-zöld táj területén.

LA ESMERALDA – 1987 Tábor a tenger mellett! Az uruguayi partok szépsége volt a kerete, a vidámságunk a hangulata! Ez tényleg egy vidám tábor volt! Nagyon sokat nevettünk, és egy önfeledt, szinte intim légkörben teltek a napok, ízletes, változatos, finom koszttal, állandó napsütéssel és szuper programmal.

Jubitábor 1981 Nova Santa Rosa, Brazil

Jubitábor 1984, Lago Steffen (Bariloche)

47/A segédtisztképző tábor: São Paulo, Brazil 1985 ifj. Benedek László, Kokronné Edit, Benedek László (Calabá), Demes Ferenc, Lajtaváry Endre, Beregh Attila

Őrsvezetőképző tábor 1988
Mercedes, Buenos Aires

53A segédtisztképző tábor 1992
Pataky András, Szabó Mátyás, Haynal Edith, Pillér Gida

21/A kiscserkéász őrsvezetőképző tábor 1983 Campos do Jordão, São Paulo, Brazil : Tóth Miklós, Máy Dániel, Gorondi (Palkó) Pál, Kokron Sándor

Tisztigyűlés 1982

Segédtisztképző tábor 1982 Hudson, Buenos Aires

Segédtisztképző tábor 1982 Hudson, Buenos Aires

Korvina tábor 1978, Plátanos
Benedekné Marika, Pillerné Tirczka Éve, M. Bodolai Margit, Bodnár Gábor

37/B segédtisztképző tábor 1973 Plátanos

68. Árpádházi Szt. Pirsoka lcscs. tábori kiránduláson 1973 Gualeguaychú, Entre Rios, Argentina

Díjosztás a Szt. László Kollégiumban 16. és 68. csapatok 1973